Різдвяна історія

Дві тисячі років тому, у давній Юдейській землі, сталося диво. Це історія про чоловіка і дружину. Вона стає історією про матір і дитину. Але з самого початку це завжди була історія про Батька і Сина.

Місто Давида

Лука 2:1--5

Віфлеєм був невеличким містечком, але Йосип та його молода дружина, Марія, мабуть сприймали його по-іншому, коли прибули до цього села. Того вечора кожен куточок Віфлеєма був заповнений мандрівниками з усіх усюд, які відгукнулися на заклик імператора Цезаря Августа провести перепис населення його величезної імперії. Усім його підданим було необхідно прийти у міста, де мешкали їхні предки, щоб їх порахували.

Йосипа та Марію мабуть було легко не помітити, коли вони увійшли в село у вечірній прохолоді. Це була далеко не велична процесія---лише ще дві людини у кількатисячному натовпі. Звичайно ж, уважний спостерігач помітив би, що невдовзі їх буде троє, оскільки Марія носила під серцем дитину і, здавалося, мала скоро народити.

Перед цим пара подолала 113-кілометровий шлях зі своєї домівки в Назареті. Довгий шлях дав їм багато часу побути на самоті зі своїми думками. І, безсумнівно, кожному з них було про що подумати---адже вони розуміли, що дитина, яку носила Марія, була не такою, як інші будь-коли народжені діти.

Але зараз значення їхньої дивовижної таємниці було приховане за нагальними турботами.

Заїзд

Лука 2:6--7

Сьогодні ввечері безмежна любов Бога набуває форми і стає настільки реальною, що вони могли б тримати її у своїх руках.

Коли Йосип переступив поріг, заклопотаний власник заїзду намагався впоратися з нескінченним потоком вимог гостей. І серед такого сум’яття з’явився цей виснажений, але наполегливий чоловік, який просив про неможливе. Власник заїзду хотів відіслати його, сказати, що кожну кімнату зайняли вдвічі, або й втричі більше відвідувачів, ніж ті могли вмістити, але щось в очах у Йосипа зупинило його. Не зовсім розуміючи, чому він це робить, він спам’ятався, коли вже вів чоловіка і його дружину до грубо витесаної печери в скелі, яка слугувала хлівом заїзду.

Для Марії та Йосипа цей вечір мабуть здавався безладним. В дійсності, цей момент був запланований ще до заснування світу. Кожним своїм непевним кроком, Марія та Йосип виконували пророцтво. Сьогодні безкінечна любов Бога отримає втілення і стане настільки реальною, що вони зможуть тримати її в руках.

Пасовище

Лука 2:8--12

У той час як Марія та Йосип готувалися до народження своєї дитини, ангел зійшов з небес і здійснив свою подорож до Віфлеєму. Він пройшов повз переповнене село, зупинився на темних і самотніх пагорбах за межами міста, аби донести просте послання любові та надії. Смиренним пастухам ангел розповів про Того, хто буде пастирем для нас усіх, кажучи: “Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме”.

Ясла

Лука 2:16--19

Цією дитиною був Ісус, Син Бога, Спаситель світу.

На той момент, коли перший пастух несміливо ступив до хліву, Марія вже заколихувала своє новонароджене немовля. Йосип з любов’ю дивився на них обох. Дійсно, цей син не належав ні йому, ні будь-якому земному батьку. Натомість дитина належала усьому людству.

Стосовно ж Марії, багатьох її почуттів тієї ночі світ ніколи не дізнається. Вона тримала це у серці, де не були потрібні слова. Ця дитина була Ісус, Син Бога, Спаситель світу. Але саме зараз він був маленький, а нічне повітря було холодне. Вона була його матір’ю, і вона його триматиме.

Схід

Матвій 2:1--2, 11

Тієї ж ночі, у далекій від Віфлеєму землі, святі мужі побачили у небі нову зірку. Якимсь чином вони зрозуміли значення цього, що увесь світ відтепер змінився. Вони зібрали дари, гідні царя, і негайно вирушили до Єрусалиму.

Перший подарунок

Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.

Іван 3:16

Те, що мудреці привезли Ісусу, часто називають першими подарунками Різва. Але насправді, перший подарунок Різдва було зроблено задовго до початку їхньої подорожі.

Чи може дар, зроблений люблячим Небесним Батьком понад дві тисячі років тому, досі мати значення і сьогодні? Відповідь---сердечне “так”. Усе, що робив Ісус Христос, було спрямоване на більш яскраве майбутнє усіх дітей Бога. Через цей перший дар спокута є реальною і смерть---це не кінець. Сум є тимчасовим, а любов---вічна. Бруд гріха може бути змінений на повне прощення. Якщо ми приймаємо Його учення і наслідуємо приклад Його досконалого життя, ми можемо стати більш схожим на Нього і відчути справжні мир і радість. У цю різдвяну пору давайте пам’ятати, що Він і є цей дар.

Дізнайтеся, як прийняти цей дар

Довідайтеся, як ви можете знайти постійний мир і радість, наслідуючи вчення і приклад Ісуса Христа.

Дізнайтеся більше

Дізнайтеся навіщо був даний цей дар

Дізнайтеся більше про найбільший дар від Бога людству: Його Єдинонароджений Син, наш Спаситель, Ісус Христос.

Дізнайтеся більше

Маєте запитання?
Поспілкуйтеся з нами в чаті.

Мормонські місіонери готові допомогти відповісти на будь-яке ваше запитання про Різдвяну історію та поговорити на інші мормонські теми.