mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Церква Христа

Церква Ісуса Христа

Коли ми слідуємо шляхом Ісуса Христа, Він, у відповідь, дає нам багато обіцянь, два з яких є такими: на наші молитви приходитиме відповідь і ми відчуємо спокій у своїй душі. Усім нам потрібно хоч трохи спокою. Усі ми стикаємося з проблемами. Усім нам Він каже: Зніміть з себе свої тягарі. Дозвольте мені понести їх. Поверніться від темряви до світла. Він також обіцяє мир. “Зоставляю вам мир, мир Свій вам даю! … . Серце ваше нехай не тривожиться, ані не лякається” (Іван 14:27).

План повернення до Небесного Батька і Його Сина Ісуса Христа міститься у відновленій євангелії і йому навчає Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Воно починається, коли через хрищення ми приєднуємося до отари Христа, беремо участь у Його священних обрядах і стаємо членами Його Церкви. Ми просуваємося цим шляхом у супроводі люблячої спільноти членів Церкви, чия мета—надихати і отримувати натхнення—і зрештою набути спасіння у Царстві Бога.

Члени Церкви

Це важко уявити, беручи до уваги той факт, що Церква почала своє існування у 1830 році з маленької громади—лише кількох членів Церкви. Попри розповсюджену думку, сьогодні лише близько 14 відсотків членів Церкви живуть у шт. Юта, а більшість живе за межами Сполучених Штатів. Церква налічує близько 30000 громад і більш ніж 130 храмів по всьому світу. Вона видає щомісячні журнали 50 мовами і надрукувала понад 100 млн. примірників Книги Мормона більш ніж 93 мовами. З більш ніж 50000 місіонерів у 162 країнах, кількість членів Церкви продовжує зростати. Щонеділі ми зустрічаємося у місцевих громадах, які називаються приходами або філіями, щоб поклонятися і навчатися. Єпископ або президент філії добровільно жертвує багато годин щотижня, щоб скеровувати свою громаду і не отримує за це платні.

Познайомтеся з нашими людьми

Служіння в Церкві

Уявімо, що ваша сусідка серйозно захворіла. Вона палко молиться про те, щоб Бог допоміг їй вилікуватися, дав спокій і допоміг їй попіклуватися про її дітей. Бог чує її молитви і посилає одного з нас допомогти. Якщо ми прислухаємося до Його підказок, ми будемо знати, що їй потрібне наше відвідування, допомога з дітьми і, можливо, гарячий обід. Коли ми служимо одне одному, ми служимо Богові. Ми також добровільно служимо в нашій громаді, наприклад, навчаємо в недільній школі, працюємо з молоддю, організовуємо проекти служіння і доглядаємо за церковною будівлею.

Благословення храмів

Чому мормони будують храми 03:14

Що може дати вам глибше відчуття спокою, ніж знання про те, що ви можете жити зі своєю сім’єю й після смерті? Головна мета більш ніж 130 храмів—це поєднати сім’ї на вічність. Коли чоловік і жінка уклали шлюб у храмі, він не закінчиться зі смертю, але може тривати вічно. Також у храмі члени Церкви можуть виконувати важливі обряди за членів сім’ї, які померли, не отримавши нагоди охриститися у Церкві. Це означає, що вони все ще можуть прийняти Божий План спасіння, навіть після своєї смерті. Ми запрошуємо всіх відвідати прихрамову територію з красивим ландшафтом, розташовану навколо будь-якого з наших храмів. Також можна прийти на дні відкритих дверей, які проводяться до освячення храму на виконання священної роботи, після чого туди зможуть входити лише гідні мормони.

Завітний народ

Завіт—це священна угода між Богом і Його дітьми. Даючи священні обіцяння дотримуватися заповідей Бога, ми стаємо завітним народом. Господь навчав: “Якщо Ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте” (Іван 14:15). Він любить нас, допомагаючи нам повернутися до Нього Для того, щоб завіти були дійсними, ми беремо участь у священних церемоніях, які називаються обрядами. Обряди виконує чоловік, який має повноваження від Бога.

Іван христить Ісуса Першим з цих обрядів є хрищення. Хрищення відкриває ворота, з яких починається шлях, що приведе нас до Його присутності. Цей завіт—це взяте нами зобов’язання наслідувати Ісуса Христа усе наше життя. Він символізує кінець нашого старого життя і початок нового життя як учня Христа. По мірі нашого просування цим шляхом повернення до Бога, будуть й інші завіти, які ми будемо укладати, та інші обряди, які ми отримаємо. Гідних чоловіків може бути висвячено у священство. У наших храмах одним з найголовніших завітів, які ми укладаємо, є обряд шлюбу, який поєднує чоловіка і жінку разом на вічність. Їхні діти потім можуть стати частиною їхньої вічної сім’ї.

Дізнайтеся більше про заповіді Бога

Вивчення Писань

Важко уявити, що слова, записані понад тисячу років тому, можуть допомогти нам зараз. Але оскільки мудрість Бога не обмежується часом, ми можемо читати Писання і застосовувати уроки, що містяться в них, і сьогодні. Вони є дороговказами, які допомагають нам долати виклики цього життя. Вони також краще за будь-яку літературу усіх часів мотивують до дій, надаючи надію і втіху у кожній ситуації. Бог просить нас вивчати Його Писання, щоб ми знали Його волю. Писаннями ми вважаємо наступні книги: Біблію короля Джеймса, Книгу Мормона, Учення і Завіти і Дорогоцінну Перлину.

Докладніше про Книгу Мормона і Біблію

Часто молитися

Молитися може будь-хто, будь-де і у будь-який час. Чи молимося ми на колінах, сидячи чи стоячи, вголос чи мовчки, у групі чи індивідуально, Бог почує нас і відповість нам. Молитися настільки легко і просто, що ми можемо навіть не усвідомлювати наскільки величний цей привілей. Це пряма лінія спілкування з нашим Небесним Батьком, Який прагне допомогти нам розв’язати наші проблеми і дати відповіді на запитання. Хоча можливо Він не завжди відповість одразу ж, чи так, як ми очікуємо, ми віримо Писанням, де сказано: “Просіть—і буде вам дано, шукайте—і знайдете, стукайте—і відчинять вам” (Матвій 7:7).

Підтримка наших провідників

Мормони є членами Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і зобов’язалися поважати і виконувати волю Бога, яка стає відомою через Його пророка і апостолів. Це означає, що ми з молитвою прислухаємося до їхніх слів, підтримуємо їх і молимося про їхнє благополуччя. Жінки так само, як і чоловіки, служать на місії, можуть бути провідниками, беруть участь у радах провідників, регулярно навчають і моляться під час богослужінь церковних громад. Жінки керують кількома всесвітніми церковними організаціями, такими як: Товариство допомоги—найбільша в світі жіноча організація; Товариство молодих жінок, яке об’єднує молодих жінок віком від 12 до 18 років; і Початкове товариство, в якому навчаються діти віком від 18 місяців до 12 років. Можливості для служіння майже незліченні і, працюючи разом, жінки і чоловіки Церкви прагнуть відгукнутися на заклик Спасителя, Котрий попросив Своїх учнів пасти Його овець (Іван 21:16–17).

Бути підготовленими

Здається щотижня ми дізнаємося про нові лиха, які сталися десь у світі. Проте лиха також можуть статися і в стінах наших домівок. Це можуть бути такі випробування, як втрата роботи, величезний борг, серйозна травма, кредит на житло, який ми більше не в змозі сплачувати, тощо. Ми віримо в те, що маємо бути якомога краще підготовленими до таких випробувань. Наприклад, нам радять запасатися достатньою кількістю їжі, питної води і робити заощадження.

Гуманітарна допомога і благодійне служіння

Коли по всьому світу землетруси і повені спричиняють спустошення, Церква майже завжди приходить на порятунок, пропонуючи допомогу, пожертвувану її членами. Ми не дискримінуємо людей за їхньою приналежністю до певної релігії, етнічної групи чи національності. Допомога надходить до 147 країн і її сума сягає десятків мільйонів доларів щорічно. Все це робиться відповідно до плану Бога, яким передбачено, щоб ми носили тягарі одне одного і були Його руками на землі. Церковна програма благополуччя також допомагає нужденним людям з вашої територіальної громади, пропонуючи тимчасову допомогу у вигляді їжі, одягу та сприяння у пошуку роботи. Одержувачам допомоги надається можливість відпрацювати її, якщо вони на це спроможні.

Піст і пожертвування від посту

Господь порадив нам сплачувати одну десяту частину від нашого доходу як десятину, яку буде використано для забезпечення діяльності Його Церкви на землі. У Церкві немає оплачуваного духовенства. Тим, хто платить десятину, Бог пообіцяв великі благословення. Сплата десятини також є для нас способом показати, що матеріальні речі та накопичення багатства не є найголовнішою метою нашого існування. Десятина—це не якесь нововведення. Цей закон існував з часів Старого Завіту, ще до народження Ісуса Христа (див. Малахія 3:8–10). Раз на місяць ми також відмовляємося від їжі та напоїв протягом двох послідовних прийомів їжі і сплачуємо пожертвування від посту, які, принаймні, дорівнюють вартості двох прийомів їжі. Єпископи можуть використовувати ці пожертвування для допомоги нужденним, які знаходяться на території місцевої громади.

Проголошувати Його Слово

Саме це роблять понад 50000 наших місіонерів повного дня. Ви, мабуть, бачили їх на вулицях вашого міста. Вони дуже вирізняються від інших, оскільки ходять по двоє, одягнені в темні костюми (або, [якщо це жінки],—в сукні), і носять таблички зі своїми прізвищами. Переважно це молоді люди, віком до 25 років, але багато з місіонерів—це пенсіонери, які також вирішили служити. Їхні вірність і відданість вражають, якщо ви лише візьмете до уваги, що термін служіння для більшості з них становить від 18 до 24 місяців і вони самі повністю оплачують своє служіння на місії, окрім подорожі до місця служіння і назад. “То були найкращі роки мого життя!”—цю фразу часто можна почути від місіонерів, які повертаються з місії.

Ми також ділимося словами Христа і навчаємо їм вдома, серед сусідів і в наших церковних громадах. Усі мормони, включаючи дітей і підлітків, виголошують за кафедрами нашої Церкви проповіді на євангельські теми.

Ми проводимо уроки євангелії у Початковому товаристві (дитяча організація), у Товариствах молодих чоловіків і молодих жінок (наші організації для молоді), у Товаристві допомоги (для дорослих жінок) і на зборах священства (для чоловіків). Посеред тижня ми проводимо для підлітків та дорослих членів Церкви університетського віку уроки релігійної освіти. Поширення Божого послання і словом, і ділом є невід’ємною складовою нашого життя.

Зустріньтеся з мормонськими місіонерами, що служать у вашій місцевості

Допомагати нашим ближнім

Ми проголошуємо слово Бога, коли виконуємо Його роботу. Це означає поширення кола нашого впливу за межі наших церковних громад. Це означає служіння суспільству і надання допомоги бідним і нужденним. Христос сказав:

“Що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих,—те Мені ви вчинили” (Maтвій 25:40).

Перші мормони потерпали від багатьох переслідувань, оскільки оточуючим здавалося, що вони становлять для них комерційну, політичну та релігійну загрозу. Навіть сьогодні декому подобається насміхатися з нас через деякі з наших переконань, не дуже популярних у сучасному світі, таких як, відмова від алкоголю, утримання від статевих стосунків до шлюбу і носіння скромного одягу. Наші церковні провідники завжди заохочують нас запрошувати інших приєднатися до нас, закликають поважати і цінувати релігії світу і застерігають нас проти самовдоволеності.

Сімейна історія

Нас часто запитують: “Чому ви так наполегливо цікавитеся сімейною історією?” Ми робимо це, оскільки віримо, що вінцевими благословеннями наших храмів є обряди, завдяки яким створюються сім’ї, в яких чоловіки, жінки і діти поєднані вічними сімейними стосунками. Ми бажаємо, щоб усі мали можливість насолоджуватися ними—навіть наші предки, які вже померли—тому ми виконуємо за них ці та інші храмові обряди. Тоді ті, хто помер, мають змогу прийняти їх чи відмовитися від них у духовному світі. Тому дослідження генеалогії чи сімейної історії є необхідною передумовою для проведення храмової роботи за померлих.

Розуміючи, що мільйони людей по всьому світу мають власні причини цікавитися сімейною історією, ми робимо наші колекції вільно доступними всім у вигляді мікрофільмів та оцифрованих записів. Фактично Бібліотека сімейної історії у Солт-Лейк-Сіті, шт. Юта, є найбільшою генеалогічною бібліотекою у світі. Вона надає доступ до багатьох колекцій, що містять записи з більш як двома мільярдами імен померлих. Крім того, нам належить один із найпопулярніших генеалогічних сайтів— www.familysearch.org , на якому безкоштовно надаються генеалогічні послуги в режимі он-лайн. На сайті розміщено один мільярд імен з понад 110 країн і територій, а також, серед інших записів, дані перепису населення Сполучених Штатів у 1880 р., перепису населення Канади у 1881 р., перепису населення Великобританії у 1881 р., базу даних пасажирів, що прибували до острова Елліс та архів Банку Фрідмена.

У чому полягає важливість сімейної історії?