mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Зміцнення сімей

Сім’я займає центральне місце у Божому плані

Не буде перебільшенням, якщо сказати, що людина має значні переваги в житті, якщо вона походить з люблячої, готової підтримати, сім’ї. Попри те, що багато людей походять з неідеальних сімей, вони все ж таки досягають успіху. Однак, якщо наші основні потреби задовольняються, якщо ми знаємо, що наші батьки люблять нас, а уроки життя ми засвоюємо вдома, з усіма випробуваннями повсякденного життя справлятися набагато легше. Напевно, що будучи дорослою людиною, ви прагнете щасливої домівки для своєї сім’ї.

Це не випадковий збіг обставин. Бог організував нас у сім’ї, щоб ми могли зростати щасливими і в безпеці, і щоб ми могли навчатися самовіддано любити інших, що є ключем до справжньої радості. Найкраще місце, щоб навчатися любити інших так, як Небесний Батько любить кожного з нас—це сім’я.

Божа Церква існує для того, щоб допомогти сім’ям здобути вічні благословення. Ми віримо, що найвеличніше благословення, яке Бог дає нам,—це можливість повернутися, щоб жити з Ним на небесах разом з нашими сім’ями. Ми виконуємо волю нашого Небесного Батька, бо саме так ми здобуваємо це благословення.

Всі ми належимо до сім’ї Бога

Коли ми називаємо члена Церкви “братом” Коваленко або “сестрою” Смолянчук, ми дійсно маємо це на увазі. Ми віримо, що всі ми—у тому числі і ті, хто не належать до нашої Церкви—є в буквальному сенсі синами або дочками нашого Небесного Батька (Євреям 12:9), а тому й нашими небесними братами і сестрами. До нашого приходу на землю Небесний Батько любив і навчав нас, як членів Своєї вічної сім’ї. Отже ми поєднані узами, які сягають за межі цього життя. Подумайте про те, що якби ви дійсно вважали ваших ближніх або колег своїми братами і сестрами, чи не ставилися б ви до них інакше? Подібним чином знання про те, що ваша земна сім’я має вічне значення, може допомогти вам також ставитися краще і до неї.

Спочатку сім’я

Можливо нам пощастило, що нас виховували у щасливій і міцній сім’ї, де є двоє люблячих батьків. Але, можливо, й ні, і зростати позбавленим любові й підтримки, яких ми прагнули, було нелегко. Напевно, що будучи дорослою людиною, ви прагнете щасливої домівки для своєї сім’ї. Не завжди легко зберігати мир в сім’ї, однак у відновленій Божій Церкві шлюб і сім’ї є найважливішими сполуками суспільства зараз і у вічності.

Люди, які пережили нещастя, ніколи не кажуть: “Усе, про що я міг думати під час землетрусу—це мій банківський рахунок”. Вони майже завжди кажуть: “Я думав лише про свою дружину й дітей”. Нам не потрібне нещастя, щоб дізнатися, чи це так. Але надто часто ми дозволяємо зароблянню грошей, пошуку задоволень або навіть потребам людей, які не є членами нашої сім’ї, відвертати нашу увагу від власної сім’ї. У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів сім’ї посідають головне місце.

Ключі до щасливої сім’ї на землі

Щастя у своїй сім’ї найпевніше можна досягти, коли її основано на вченнях Ісуса. Це означає, що ми маємо позбавитися егоїзму, бути чесними, вірними, люблячими і сповненими безліччю інших чеснот, не кажучи вже про ті великі зусилля, яких треба докласти. Щаслива й сповнена любові сім’я не виникає випадково.

Подумайте про власну сім’ю. У нас бували щасливі й нещасливі часи. Якими ж були найщасливіші моменти? Найвірогідніше вони були тоді, коли ми відчували, що нас люблять. Коли наш батько плакав, бо ми хворіли. Коли ми бачили, як наші батьки сміються й радіють, і коли ми могли спостерігати, як сильно вони люблять одне одного. Коли моя сестра давали мені “п’ять” за забитий гол, чи навпаки. Коли я розбив вікно і мої батьки не накричали на мене, а простили. Коли машина зіслизнула в кювет під час хуртовини і нашій сім’ї довелося пройти кілька миль у пошуках допомоги. Ми трималися за руки і співали, щоб час ішов швидше. Коли наша сім’я енергійно працювала, щоб відкопати від снігу чиюсь машину. Коли моя сім’я переживала за мюзикл, в якому я брав участь у школі, незважаючи на те, що в ньому я брав участь лише, як робітник сцени. Можливо, коли наша сім’я молилася, співала пісні або відвідувала разом Церкву. Ми можемо знову відтворити ці щасливі години сьогодні, маючи наші власні сім’ї і подружжя. Якщо у нашій сім’ї було небагато щасливих моментів у роки нашій юності, тоді зараз ми прагнемо все змінити.

В сім’ях ми готуємося до вічного життя

Подумайте про ролі, які ми відіграємо, або будемо відігравати в нашій сім’ї, і про всі обов’язки, пов’язані з кожною з цих ролей. Кожен з батьків, подружжя, брат або сестра і навіть маленькі діти мають багато роботи. Зусилля, які ми докладаємо для зміцнення наших сімей—це найважча й найважливіша робота, яку кожен з нас виконуватиме на землі. Коли ми зберігаємо мир вдома і ставимо потреби інших на перше місце, це справляє очищаючий вплив на нас і це не випадково, що виконання цього інколи може бути важкою справою. Бог має намір випробувати нас, щоб ми могли зростати і опанувати навички, які ми не змогли б засвоїти у будь-який інший спосіб—навички, як-от: терпіння і безкорисливість, які допоможуть нам стати більш подібними до Бога і підготують нас до життя з нашими сім’ями у вічності.

Ми не повинні опускати руки. Як би ми не старалися, наш шлюб і домівка не будуть ідеальними. Але, якщо ми розбудовуємо наш шлюб і сім’ю, грунтуючись на принципах Христа, серед яких: віра, молитва, покаяння, прощення, повага, любов, спічуття, праця і здоровий відпочинок, домівка може стати місцем безпеки, миру й безмірної радості.

Щасливі шлюби

Більшість людей вважають, що щасливі шлюби—це рідкість, і це може статися, коли обидва подружжя глибоко люблять одне одного і надзвичайно сумісні. Нам приємно думати про те, що всі наші шлюби укладені на небесах. Коли чоловік і жінка входять в один з наших святих храмів, щоб укласти шлюб, вони укладають завіт (або отримують обіцяння), що залишатимуться разом вічно—на землі і на небесах після своєї смерті, якщо будуть вірними одне одному і своїм обітницям, даним Господу. Під час укладання храмового шлюбу не промовляються такі фрази, як: “Поки смерть не розлучить вас” або “Доки обоє ви житимете”. Якщо ми виконуємо ці обітниці, на наших дітей також поширюється це небесне обіцяння і вони стають запечатаними до нас навіки.