mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Служіння людям

Всі ми можемо служити

Ісус Христос сказав: “Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх” (Іван 15:13). Це не означає, що нам треба померти, щоб показати свою любов до наших друзів. Ми покладаємо свою душу щоразу, коли ставимо потреби когось іншого попереду наших власних. (А під словом “друзі”, згаданим у вищенаведеному уривку з Писань, можна розуміти кожного, кого ми зустрічаємо, оскільки Ісус також заповідав нам “любити одне одного”).

Ми покладаємо наше життя через служіння. Члени Церкви мають багато можливостей служити. Ми можемо робити незначні вчинки, виявляючи доброту до наших ближніх, брати участь у служінні територіальній громаді, виконувати обов’язки в наших місцевих церковних громадах або робити внески у великомасштабні гуманітарні програми Церкви. Ці вчинки, великі чи малі, дозволяють нам відчувати щастя від єднання з нашими братами і сестрами, і нагадують нам, що через нас Бог часто відповідає на молитви інших людей.

Мета служіння

Сусідське подружжя вийшло допомогти, коли вони побачили, як у маленький будиночок по сусідству, переїжджала мати-одиначка. Всю суботу вони провели, переносячи коробки, витираючи підлогу і проводячи час з двома маленькими дітьми тієї жінки. Коли всю роботу було зроблено, ця мати, щоб висловити свою подяку, запросила своїх нових сусідів завітати до неї на вечерю наступного тижня. Спочатку вони відмовилися, оскільки було очевидно, що у неї небагато коштів, однак вона зі сльозами на очах наполягала на цьому. Подружжя зрозуміло, що прийнявши її гостинне запрошення, вони зміцнять дружні почуття й повагу більше, ніж це могла б зробити їхня чемна відмова.

У Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів нас навчають, що оскільки все, що ми маємо, походить від Бога, ми повинні охоче ділитися всім цим—від нашого майна й грошей до нашого часу й талантів—щоб допомагати іншим людям, які перебувають в нужді (І важливо пам’ятати, що всі ми, у тому чи іншому, маємо нужду в чомусь). Коли ми служимо іншим, то згадуємо, що немає нічого у цьому житті, що має таку ж тривалість, як узи, які виникають між нами та іншими людьми, і не існує кращого способу єднання з іншими людьми, ніж працювати разом заради нашого спільного благополуччя. Спенсер В. Кімболл, один з попередніх пророків, пояснив: “Бог справді помічає нас, і Він наглядає за нами. Але, як правило, він допомагає у вирішенні наших проблем через інших людей” (“The Abundant Life”, Tambuli , Jun 1979, 3). Бог має силу власноруч виконувати Свою роботу, однак Він дозволяє нам допомагати, оскільки завдяки служінню ми отримуємо фантастичні почуття.

Як ми можемо служити

Подумайте про когось, хто здається цілком самодостатньою людиною—про когось, хто має хорошу роботу, гарний будинок і взагалі є щасливим. Чи можемо ми все ще послужити цій людині? Чи варто їй служити, оскільки їй, здається, не потрібна ніяка допомога? Євангелія Ісуса Христа навчає нас, що кожен, хто служить і кому служать, отримує користь. Служіння—це не тільки задоволення потреби, але й виявлення любові до наших братів і сестер.

Людині буде важко називати себе християнином, якщо вона не відчуває глибокого зобов’язання й бажання служити своїм ближнім. Коли Ісус Христос був на землі, Він навчав нас “любити одне одного”, і також сказав: “По тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою” (Іван 13:35). Показати свою любов до Бога ми можемо через служіння одне одному. На щастя, існує безліч способів нести тягарі одне одного. Подумайте про всю фінансову, емоційну, фізичну й духовну допомогу, яку ми можемо запропонувати іншим людям. Подумайте про свої особисті таланти. Можливо ви можете добре рахувати, можливо ви є дуже винахідливими і не швидкі на гнів—будь-що. Подумайте, яке значення мають ці таланти, коли ви ділитеся ними з кимось, хто потребує ваших особливих навичок. Навіть наші незначні вчинки, як-от допомога комусь в їхньому саду або відкрита перед кимось дверь, можуть полегшити комусь життя. Людині не потрібно іти далеко, щоб знайти можливості пожертвувати своїм часом і силою. Привабливість наслідування прикладу Христа полягає у тому, що нам не потрібно визначати, кому, коли або як ми будемо служити. Ми просто діємо. Служіння може бути запланованим і спонтанним. Служити можна знайомим і незнайомим людям. Християнському служінню не потрібне визнання, воно не приймає винагород і його єдиною мотивацією є любов.

Можливості для служіння

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів володіє великою кількістю центрів домашніх запасів, консервних заводів і пунктів переробки харчових продуктів, на яких надається широкий спектр можливостей для волонтерської праці і служіння.

  • United Way —це всесвітня мережа, яка працює на благо суспільства і створює нагоди для покращення життя кожної людини, зосереджуючи свої зусилля на трьох ключових сферах: освіті, доходах і здоров’ї. БУДЬТЕ З UNITED—це заклик до кожного долучитися до процесу змін. Щоб ознайомитися з інформацією стосовно служіння і можливостей стати волонтерами, які надає United Way у вашій місцевості, будь ласка, зайдіть на сайт:

    http://www.liveunited.org

  • Американський Червоний Хрест не лише надає допомогу постраждалим від стихійних лих у США, але й здійснює милосердне служіння у п’яти інших сферах: служінні територіальним громадам, спрямованому на допомогу нужденним; психологічній підтримці військовослужбовців і їхніх сімей; збиранні, обробці і розподілі донорської крові і препаратів крові; освітніх програмах, які сприяють укріпленню здоров’я й безпеці; та програмах допомоги іншим країнам і сприяння їхньому розвитку. Щоб ознайомитися з інформацією стосовно можливостей служити волонтером, які надає Американський Червоний Хрест у вашій місцевості, будь ласка, зайдіть на сайт:

    http://www.redcross.org

  • Ви шукаєте способи віддячити своїй територіальній громаді? Завдяки організації All for Good ви легко знайдете волонтерські заходи, в яких зможете взяти участь разом із вашими друзями і членами сім’ї. Натхненні закликом президента Сполучених Штатів Америки залучати більшу кількість американців до служіння, група людей з технологічного, маркетингового й громадського секторів зібралася разом, щоб створити відкриту програму, яка дозволяє вам знаходити волонтерські заходи і спільно брати в них участь. Щоб знайти можливості для служіння і волонтерської роботи у вашій місцевості, будь ласка, зайдіть на сайт:

    http://www.allforgood.org

Ісус Христос є досконалим взірцем служіння

Після Своєї останньої вечері на землі, Ісус Христос сидів зі Своїми учнями, знаючи, що Його смертне життя невдовзі завершиться. Він знав, що страждатиме за гріхи світу. Він знав, що один з Його апостолів видасть Його натовпу, який розіпне Його. І хоча Ісус Христос напевно відчував тягар усіх цих тяжких думок, Він смиренно став навколішки і омив ноги Своїх учнів до того, як залишити їх. Син Бога, Який жив досконалим життям, Який мав силу зцілювати хворих і піднімати померлих та перетворювати воду на вино, здійснив цей простий і смиренний акт служіння. На землі не жило жодної могутнішої за Нього або достойнішої захоплення людини, але Він схилив коліна і омив ноги Своїх учнів. Спаситель дав досконалий приклад служіння. Кожну хвилину Свого служіння на землі Він провів у служінні людям.

Він годував голодних. Він зцілював хворих. Він благословляв нужденних. Він навчав—і це теж було Його служінням. Навіть дванадцятирічним хлопчиком, Він був “в тому, що належить [Його] Отцеві” (Лука 2:49). Намагання наслідувати досконалий приклад служіння Христа може приголомшувати, але ми можемо пам’ятати, що навіть наші найнезначніші вчинки демонструють нашу рішучість бути подібними до Нього. Відвідуючи хворих або самотніх людей, ми уподібнюємося Ісусу. Коли ми допомагаємо сусідам полагодити їхній дах, коли ми подаємо їжу людині, якій вона потрібна, коли ми жертвуємо, щоб допомогти постраждалим від стихійного лиха, коли ми прощаємо тих, хто скривдив нас, ми служимо так, як служив би Він. Служіння, подібне до Христового, очищує нас. Воно допомагає нам розуміти те, що наш час, таланти і майно належать не тільки нам.

Служіння в Церкві

Вся робота, яка здійснюється у місцевих громадах Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів, виконується волонтерами. Єпископи та інші провідники мають свої професії, працюють за ними і не отримують платні за своє служіння в Церкві. Кожен член Церкви також отримує можливість служити у своїй церковній громаді. Мормони (члени Церкви) роблять свій внесок у роботу Церкви: влаштовують заходи для груп молодих чоловіків і молодих жінок, викладають уроки в Недільній школі для дітей і дорослих, організовують музичний супровід в Церкві, прибирають каплицю, працюють у бібліотеці та виконують багато інших справ. Поза межами місцевих церковних громад дехто покликається працювати в храмах, інші—допомагати людям знаходити роботу, ще інші—служити на місіях тощо. Члени Церкви “покликаються” у ці сфери служіння їхніми місцевими провідниками, але вони самі вирішують, бажають вони чи ні, або чи спроможні вони прийняти ці покликання. Церковне служіння виконується не задля визнання і не лише через почуття обов’язку, але й тому, що члени Церкви воліють допомогти тим, хто навколо них, і поділитися своїм часом і талантами, якими благословив їх Господь.

Зусилля Церкви

Крім невеликих, індивідуальних актів служіння, члени Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів надають територіям, які перебувають в нужді, значну, організовану допомогу. Церква пожертвувала понад 1 мільярд доларів США готівкою і надала матеріальну допомогу 167 різним країнам, які потребували гуманітарної допомоги, з тих пір, як почала відстежувати надання допомоги у 1985 році. Вона надіслала повітряним транспортом намети, брезент, підгузки та інші речі першої потреби у ті регіони Чилі, які постраждали від землетрусу в лютому 2010 року, і два літаки, кожен з яких наповнений майже 40000 кг провізії та речей першої потреби, в Гаїті у січні 2010 року. Завдяки тому, що Церква організована на місцевому, національному та міжнародному рівнях, це дозволяє їй швидко координувати зусилля з надання допомоги, щоб провізія, речі першої потреби і працівники прибували саме тоді, коли вони є найбільш необхідними.

Дізнайтеся більше про наші зусилля з надання гуманітарної допомоги