mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Навчатися все життя

Накопичувати знання

Скільки речей, що є в нашому розпорядженні, мають пожиттєву гарантію? Можливо, це набір якісних ножів, кухонний стіл або набір інструментів, якщо нам пощастить. Що з того, чим ми володіємо, має вічну гарантію? Джозеф Сміт говорив, що “будь-який рівень інтелекту, що його ми досягаємо в цьому житті, підніметься з нами у воскресінні” . Це означає, що те, чого ми вчимося зараз, залишиться з нами і принесе нам користь, навіть після закінчення нашого смертного життя (Учення і Завіти 130:18). Бог очікує, що всі ми накопичимо якомога більше знання—у школі, на роботі і самостійно. Це допоможе нам впоратися з викликами цього життя, наблизить нас до Бога і підготує до прийдешнього життя.

Важливість мирської і духовної освіти

Уявіть, яким негармонійним буде музикант, якщо вивчатиме лише один жанр музики. Ми швидше зростаємо і розвиваємося, якщо зберігаємо рівновагу між нашим духовним навчанням, академічною освітою та роботою—так само як це робив Ісус Христос, коли прийшов у світ, спостерігаючи за природою і навчаючись ремеслу тесляра. Ми досягнемо успіху, якщо будемо наслідувати Його приклад, “зроста[ючи] мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей” (Лука 2:52).

Мормонів закликають дізнаватися як про світське, так і про духовне. Світське знання, можна сказати, стосується того, що ми вивчаємо в закладах освіти—математики, точних і природничих наук, історії, літератури, мов, музики тощо. Духовне знання—це те, що ви пізнаєте завдяки вивченню Писань, молитві та відвідуванню Церкви, зокрема: план щастя нашого Небесного Батька, євангелію Ісуса Христа і те, як розвивати віру. Обидва види знання допомагають нам дізнатися, як долати наші особисті труднощі, зберігаючи рівновагу.

Ми приходимо на землю згідно з планом Бога, щоб змогти пізнати і пережити всі прекрасні і хвилюючі моменти, яких може навчити нас світ, і нам потрібно бути гарними учнями, щоб якомога краще скористатися нашим часом на землі.

Світське і духовне знання можуть доповнювати одне одного. Завдяки тому, що Бог створив землю і все, що її населяє, вивчення геології, фізики та біології відкриває нам більше знання про велич нашого Творця. Письменники і поети можуть писати з небесним натхненням, тому читання їхніх творів може відкрити для нас розуміння сутності наших душ і людської природи. Іноді прослуховування музичного уривку може допомогти нам відчути Божу любов. Як світське, так і духовне знання збагачуються завдяки взаємодії. Обидва види знань потребують спостережливості, роботи та практичних дій. Тому, незважаючи на те, що ми іноді сприймаємо світське і духовне як щось протилежне або навіть суперечливе, істинне знання про Бога і створений Ним світ показує нам, що розуміння одного виду знань допомагає зрозуміти і інший.

Освіта і грамотність

Грамотність—це основа до розуміння речей Бога і речей світу. Нам потрібно знати написане в Писаннях та інших гарних книгах, тому що чим краще ми освічені, тим швидше ми розвиваємося, як у мирському, так і в духовному. Центри з навчання грамотності є одним з багатьох видів служіння, яке надається Церквою Ісуса Христа Святих Останніх Днів, яка також виділяє кошти на сприяння роботи інших міжнародних ініціатив з подолання безграмотності.

Гарна освіта і спроможність читати допомагають нам здобути знання і мудрість, необхідні нам для того, щоб відрізняти істину від помилки і робити правильний вибір. Освіта і грамотність також є ключами до особистого зростання, підготовки до працевлаштування, створення міцних сімей, служіння в Церкві і значного особистого внеску в життя нашого суспільства. Можливість читати і ходити до школи допомагає нам бути кращими громадянами, кращими членами сім’ї, кращими працівниками і кращими дітьми Бога. Президент Дітер Ф. Ухтдорф, з Першого Президентства Церкви, сказав: “Будь ласка, заохочуйте ваші сім’ї … навчатися і бути більш освіченими. Якщо можливість отримати формальну освіту відсутня, не дозволяйте цьому перешкодити вам у здобутті всіх знань, які ви тільки спроможні здобути. За таких обставин найкращі книги, в певному сенсі, можуть бути вашим “університетом”—класною кімнатою, яка завжди відкрита і приймає всіх, хто звертається”. Джозеф Сміт казав: “Людина не може бути спасенною у невігластві” (Учення і Завіти 131:6). Виконання нашого обов’язку якомога більше навчатися дозволить нам принести користь оточуючому нас світу і краще підготує нас до зустрічі з нашим Небесним Батьком.

Постійний фонд освіти

У 2001 році тодішній пророк Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів Гордон Б. Хінклі проголосив “сміливу ініціативу”, щоб допомогти молоді в країнах, що розвиваються, отримати освіту, за яку вони не можуть сплатити самостійно. Постійний фонд освіти (ПФО)—це програма, яка дозволяє мормонам, які не мають іншої фінансової підтримки, позичати гроші на оплату професійного навчання або здобуття середньої спеціалізованої освіти. Завдяки такій допомозі вони згодом можуть знайти гарну роботу, аби допомогти собі та своїм сім’ям вийти з бідності. Влаштувавши своє життя, вони повертають фонду розмір своєї позики, щоб інші студенти могли подібним чином скористатися цими грішми. “Освіта—це ключ до можливостей”,—сказав Президент Хінклі. Протягом останніх дев’яти років 40 000 чоловіків і жінок у 40 країнах отримали доступ до цієї можливості. Програма фінансується внесками мормонів та інших людей, які підтримують її призначення.

Більше дізнатися про Постійний фонд освіти

Семінарії та інститути релігії

Завдяки тому, що ми віримо, що духовні знання можуть і повинні здобуватися поряд зі світськими знаннями, Церква встановила семінарії та інститути релігії в 142 країнах по всьому світу.

Семінарія—це місце, де протягом тижня студенти шкільного віку—як члени Церкви, так і інші—можуть відвідувати безкоштовні релігійні заняття. Більшість цих студентів зустрічаються рано-вранці до початку уроків у школі. Інститути релігії працюють за схожими програмами для молоді віком 18—30 років, яка, зазвичай, паралельно навчається в закладах освіти. Ці заняття інституту присвячені різним темам, зокрема: Писанням, вічному шлюбу, підготовці до місії та багатьом іншим. Минулого року більш ніж 700 000 студентів були залучені до семінарії та інституту.

Сьогодні студентам належить багато працювати, щоб задовольнити високі стандарти навчання, але багато хто відзначає, що відвідування занять семінарії або інституту допомагає їм долати стрес, пов’язаний з їхнім навчанням у закладах освіти. Ми віримо, що коли застосовуємо до нашого навчання—навіть мирського—духовну складову віри, то можемо розширити наші розумові здібності. “Якщо ваше око буде єдино спрямованим до Божої слави, ваші тіла буде цілковито сповнено світлом, … осягаючи все” (Учення і Завіти 88:67).