mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Книга Мормона

Слово Бога

Замовити безкоштовний примірник Книги Мормона

Місіонери роздають примірники Книги Мормона по всьому світу навіть зараз, коли ви читаєте про це. Тож, що це за книга? Якщо вона роздається безкоштовно, то чому так багато членів Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів вважають свій примірник Книги Мормона своїм найціннішим майном? Яка це має бути книга, якщо завдяки ній можуть змінитися життя, розум і серця такої великої кількості читачів? Яка це має бути книга, якщо вона містить відповіді на запитання життя, на які, здавалось би, неможливо відповісти?

Книга Мормона, подібно до Біблії, є словом Бога. Вона є Святим Писанням і форма її написання та зміст є подібними до написання й змісту Біблії. В обох книгах містяться слова Божих настанов, як вони були відкриті пророкам, а також історія релігійного життя різних цивілізацій. В той час, як Біблія написана людьми, які жили на землі Ізраїля та навколишніх територіях, і в ній описано історію цих людей від сотворіння світу до періоду, який охоплює ще деякий час після смерті Ісуса Христа, у Книзі Мормона міститься історія народу, який мешкав на Американському континенті приблизно між 600 р. до Р.Х. і 400 р. після Р.Х., та його справи з Богом. Пророки з Книги Мормона описували в літописах справи Бога з Його народом. Пророк на ім’я Мормон уклав збірку цих літописів і її було записано на золотих пластинах.

Перед смертю цих вірних християн їхні літописи було надійно сховано. Джозеф Сміт отримав ці давні літописи у 1827 році і зміг перекласти їх даром і силою Бога. Текст перекладу є таким, як ми маємо його сьогодні. У Книзі Мормона, як і в Біблії, міститься свідчення про те, що Ісус Христос є нашим божественним Викупителем, і що живучи за Його євангелією, ми можемо знайти мир у цьому житті і вічне щастя у житті прийдешньому.

Перекладена силою Бога

Коли Джозефу Сміту був 21 рік, ангел Мороній передав йому ці давні літописи. У Джозефа майже не було освіти і він не знав давньої мови, написи якою містилися на золотих листах, але він зміг їх перекласти, оскільки Бог дав йому дар і силу це зробити. Переклад було здійснено менш, ніж за три місяці, і у 1830 році в Пальмірі, шт. Нью-Йорк, були надруковані 5000 примірників Книги Мормона. Бог вибрав Джозефа пророком, провидцем, одкровителем і перекладачем, щоб відновити Церкву Ісуса Христа у наш час, і Книга Мормона відіграла надзвичайно важливу роль у цьому відновленні. Джозефу Сміту було надане це надзвичайне покликання і, оскільки він залишався гідним небесних благословень, він зміг явити Книгу Мормона світу.

Дізнайтеся більше про Джозефа Сміта

Книга Мормона свідчить про Христа

Ми переконані, що віра в Ісуса Христа—це перший крок у розумінні євангелії і здобутті вічного щастя, якого Бог, наш Небесний Батько, прагне для нас. Але звідки з’являється ця віра? Як ми можемо повірити, що Ісус Христос є нашим Спасителем, якщо ми не знаємо, Хто Він і що зробив? Ми можемо набути віру в Ісуса Христа, коли читаємо про Нього в Писаннях і молимося, щоб дізнатися, що те, про що ми читаємо, є істинним.

На титульній сторінці Книги Мормона сказано, що її мета—переконати всіх нас, “що ІСУС є ХРИСТОС, БОГ ВІЧНИЙ, Який являється до всіх народів”. Її було написано, щоб допомогти нам набути істинне знання про Ісуса Христа і Його місію на землі. Книга Мормона ще раз підтверджує те, що ми знаємо з Біблії—що Ісус Христос є Син Бога, Який прийшов на землю допомогти нам подолати наші гріхи. Народи з Книги Мормона—нефійці і ламаційці—записали свої свідчення про Ісуса Христа. Багато пророків, які писали літописи, з яких було укладено Книгу Мормона, особисто бачили Христа, саме так, як Його бачив апостол Павло, про що він свідчив у Біблії (див. Дії 9:3–6). Кульмінацією книги є явлення Ісуса всім нефійцям невдовзі після Його воскресіння. Він благословляв їх, навчав їх Своїй євангелії і сказав:

Книга Мормона і Біблія підтверджують одна одну

Деякі люди вважають, що, оскільки ми читаємо Книгу Мормона, то не читаємо Біблію. Це неправда. Це майже те, що сказати, що ми не їмо апельсинів, тому що їмо яблуки. І ті, й інші є хорошими фруктами! Книга Мормона не замінює Біблію. Насправді, оскільки і в Книзі Мормона, і в Біблії міститься євангелія Ісуса Христа, як її було відкрито різним цивілізаціям, якщо їх вивчати разом, це може прояснити деякі важко зрозумілі поняття. У Книзі Мормона сказано, щоб ми читали Біблію, і в ній підтверджується, що її послання є істинним (Мормон 7:8–10). А в Біблії Ісус сказав Своїм апостолам: “Маю я інших овець, які не з цієї кошари,— Я повинен і їх припровадити. І Мій голос почують вони,—і буде отара одна й Один Пастир!” (Іван 10:16). Христос відвідав цих “інших овець” в Америці після Свого воскресіння і навчав нефійців тому самому посланню, якому Він навчав народ Ізраїля. Завдяки Книзі Мормона ми можемо ясно бачити, що послання Ісуса Христа і Його спокута призначені не для однієї групи людей, які жили у певний час. Вони призначені для всіх людей, де б вони не жили, з початку і до кінця існування землі. Книга Мормона, як ще одне свідчення про Ісуса Христа, нагадує нам, що Він пам’ятає про кожного з нас.

Книга Мормона дає відповіді на запитання, які непокоять душу

У більшості з нас, десь в глибині свідомості, виникають складні запитання—такі, на які жодна людина не може дати нам справжньої відповіді. Деякі з них є далекосяжними і стосуються природи нашого існування, як-от:

Замовити безкоштовний примірник
Книга Мормона.

Читаючи Книгу Мормона ми дізнаємося про євангелію і Божий план щастя . Знання про це дозволяє подивитися на наші запитання з перспективи вічності. Наприклад, завдяки уривку з Писань, в якому говориться, що це життя є “часом, щоб підготуватися зустріти Бога”, ми дізнаємося, що й після смерті ми продовжуватимемо існувати і що дотримуючись заповідей ми можемо повернутися на небеса (Алма 12:24). Ми також дізнаємося, що покаяння, прощення і завіт служити іншим людям є необхідними для нашого вічного спасіння. На будь-яке з цих важливих запитань душі можна знайти відповідь, застосовуючи євангелію Ісуса Христа, як її записано у Книзі Мормона.

Книга Мормона наближає людей до Бога

У деяких книгах Бога описують так, ніби Він є абстрактним і недосяжним або злим і мстивим, але в Книзі Мормона ми дізнаємося, що “Бог є дбайливим до кожного народу” (Алма 26:37) і, що подібно до пророка Легія з Книги Мормона, ми можемо бути “оточен[і] навіки руками Його любові” (2 Нефій 1:15).

Хоча нам, можливо, не доведеться розмовляти з Богом лицем до лиця у цьому житті, Він дав нам Писання, щоб допомогти наблизитися до Нього. Стосовно Книги Мормона Джозеф Сміт сказав: “людина буде ближче до Бога, твердо дотримуючись її заповідей, ніж будь-якої іншої книги”. Ми наближаємося до Бога, зміцнюючи віру в Нього, а віру в Нього ми зміцнюємо тоді, коли дізнаємося про Його план і дотримуємося Його заповідей.

У Книзі Мормона нас навчають про план Бога і з неї ми бачимо, як ті, хто живуть за Його порадою, отримують благословення у цьому житті і в житті прийдешньому. Коли ми читаємо з молитвою, Святий Дух глибоко в нашому серці може навчати нас того, що слова у Книзі Мормона є посланням до нас від нашого Небесного Батька, посланим, щоб допомагати нам у цьому житті.

Як дізнатися, що Книга Мормона істинна

Звичайно, одна справа читати Книгу Мормона, а інша глибоко у своєму серці повірити, що її слова істинні. Така щира віра або свідчення про істинність Книги Мормона приходить тоді, коли Бог посилає Свого Духа, щоб підтвердити істинність того, про що ми читаємо. Ми можемо відчути це підтвердження, коли старанно і з вірою вивчаємо Книгу Мормона, як нам обіцяно в наступному уривку з Писань:

Божий метод простий: ми читаємо Книгу Мормона; ми молимося Йому і просимо Його сказати нам, чи істинне те, про що ми прочитали, і Він відповідає нам через відчуття миру й запевнення, які дає Святий Дух. По-перше: ми маємо старанно вивчати Книгу Мормона, застосовуючи її принципи в нашому житті і роблячи все можливе, щоб зрозуміти уроки, які Бог хоче, щоб ми засвоїли. По-друге: нам потрібно молитися “з щирим серцем, із справжнім наміром, маючи віру в Христа”. Нам потрібно надіятися й вірити, що Бог відповість нам, і можливо нам потрібно буде молитися не один раз. Останнє: нам потрібно хотіти прийняти відповідь, коли вона прийде, у якому б вигляді вона не прийшла. Якщо ми віримо в те, що в Книзі Мормона дійсно міститься слово Бога, це означає, що ми охоче житимемо за нормами віри й слухняності, про які Він говорить в ній. Бог пообіцяв, що благословення, які Він дасть нам, значно перевищуватимуть ті зусилля, які ми докладаємо, щоб жити за Його високими нормами.