mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Джозеф Сміт

Джозеф Сміт: пророк Бога

На початку ХІХ ст. західна частина штату Нью-Йорк була відома під назвою “Спалена округа”. У розпалі була релігійна лихоманка. Багато релігійних течій відправляли служителів на пошуки навернених до своєї отари. Стратегія була такою, щоб не залишилося жодної людини, яка б не була навернена. Це було часом і місцем теологічного безладдя.

За таких обставин народився Джозеф Сміт мол., син Джозефа і Люсі Мак Сміт. Його велика сім’я опинилася в серці цього релігійного пробудження. Вони прагнули жити чесним життям, але не були впевнені, до якої ж з конкуруючих церков буде правильним приєднатися. Члени сім’ї Джозефа схилялися до різних релігійних сект, але жоден із них не був впевнений, що вибрана ним течія була істинною Церквою Христа.

Члени мормонської Церкви діляться своїми почуттями і свідченнями про пророка Джозефа Сміта.

Шукач істини

Чотирнадцятирічний юнак Джозеф уже мав бажання знайти істину. Як і решта його сім’ї, він був глибоко віруючим, і коли прийшов час для його хрищення, Джозеф мав вирішити, до якої з багатьох християнських конфесій приєднатися. Після їх ретельного вивчення він усе ще почувався збентеженим. Пізніше він написав: “Безладдя і суперечки між конфесіями були настільки великими, що неможливо було хлопцеві, настільки юному [ … ], як я, дійти певного висновку—хто був правий, а хто помилявся [ … ]. Серед цієї війни слів і зіткнення думок я часто розмірковував про себе: Що ж робити? На боці якої секти правда? Чи, може, вони всі помиляються? Чи, може, лише одна з них істинна? Як я можу дізнатися про це?” (Джозеф Сміт-Історія 1:8, 10).

Джозеф звернувся за підказкою до Біблії. Він прочитав:

Цей вірш глибоко зворушив його. Він вирішив помолитися про те, що йому слід робити. Він мав просту віру, що Бог його почує і відповість.

Пророк Бога

Навесні 1820 року Джозеф пішов до гаю неподалік свого будинку і став на коліна, щоб молитися. Він описав те, що відбулося: “Я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене. [ … ] Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один з них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: “Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Джозеф Сміт–Історія 1:16–17).

Дивіться, як Бог відновив повноту Своєї євангелії на землі через пророка Джозефа Сміта (19:15).

Це видіння Небесного Батька і Його Сина Ісуса Христа було початком покликання Джозефа Сміта як пророка Бога. Йому було сказано, що жодна з церков на землі не має повноти істини. З часом Джозеф Сміт був обраний встановити Христову Церкву і відновити священство, або повноваження діяти від імені Бога. Він був ведений Богом, щоб одержати давній літопис, і йому було даровано вміння перекласти його англійською мовою. Цей літопис називається Книгою Мормона. Протягом свого життя він продовжував молитися і отримувати одкровення для Церкви. Ці одкровення були зібрані в книгу Писань, названу “Учення і Завіти”, і свідчать про те, що Бог і сьогодні продовжує вести Своїх дітей. 6 квітня 1830 року Джозеф Сміт офіційно організував Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Провідник Церкви Ісуса Христа

Часом, коли ми здобуваємо відповідальну посаду, то можемо подумати, що вже не потребуємо допомоги, але Джозеф Сміт, після того, як був покликаний пророком, з більшою силою покладався на Господа. Він знав, що його обов’язком було поширення не власних учень, а передача того, що відкрив йому Бог. Більшість тексту, що входить до складу Учення і Завітів, є відповідями Бога на молитви і запитання Джозефа Сміта. Він просив Бога пояснити деякі частини євангелії, а також просив про настанови щодо того, як йому вести Церкву і зростаючу кількість мормонів. Бог сказав йому покликати апостолів, пророків та інших провідників, щоб наглядати за Церквою.

Перші мормони зазнали суворих переслідувань через надуману комерційну, політичну та релігійну загрозу для їхніх сусідів, тому Джозеф і люди, яких він покликав у помічники, змушені були уводити чисельні мормонські поселення до більш дружньо налаштованих куточків країни. Незважаючи на всі страждання, яких вони зазнали, перші члени Церкви будували храми, вели місіонерську роботу, будували процвітаючі міста, а деякі під час міграції на захід служили у Збройних Силах Сполучених Штатів. Задовго до смерті Джозефа Господь скерував його організувати Кворум Дванадцятьох Апостолів, і Джозеф, зрештою, наділив їх усіма ключами, правами і повноваженнями, необхідними для керування Церквою. Після смерті Джозефа Сміта Бригам Янг, який на той час був старшим апостолом на землі, став його наступником в якості другого пророка і президента Церкви. Томас С. Монсон, сьогоднішній пророк, є вповноваженим наступником Джозефа Сміта. Він та інші апостоли Церкви можуть простежити до Ісуса Христа своє повноваження священства, що передавалося нерозривним ланцюжком висвячень через Джозефа Сміта.

Відданий чоловік і батько

Один із наступних пророків Церкві сказав її членам: “Ніякий успіх не може замінити невдачу вдома”. Це висловлювання з’явилося більш ніж через століття після смерті Джозефа Сміта, але Джозеф втілював цю ідею все своє життя. Хоча Джозефа часто переслідували, а іноді саджали у в’язницю за хибними обвинуваченнями, він завжди перш за все думав про свою сім’ю. Коли він був у в’язниці в Міссурі, то написав своїй дружині Еммі:

Джозеф жив згідно з вченням, яке проповідував—що зміцнення наших сімей повинно бути важливим пріоритетом у нашому житті. Коли його життя було під загрозою, Джозеф покладався на свою віру в Ісуса Христа не лише для власного захисту, а і для захисту дружини і дітей.

Мученик відновленої євангелії

Часом ми схильні думати, що померти за справу означає виявити цілковиту відданість, але жити заради чогось, як правило, вимагає більших зусиль. Джозеф Сміт зробив і те, і інше. Він віддав своє життя служінню Богові, зазнавши висміювань і жорстокості за свої вірування. Він не помер публічно і не відчув співчуття світу; він був застрелений бандою у в’язниці, куди його закрили за хибні звинувачення.

Він виявив свою відданість Богові у житті і в смерті. Про нього було сказано: “Він жив велично і загинув велично в очах Бога і свого народу; і … запечатав свою місію і свої діяння своєю власною кров’ю” (Учення і Завіти 135:3).

Він виконував Божу роботу, доки його життя не було забрано, і ми вшановуємо його за його віру, смирення і відданість. Ми вдячні за Церкву, яку він допоміг встановити; Писання, які він переклав; одкровення, які отримав; і все, чого він навчав і що допомагає нам зрозуміти шляхи Бога.

Той відданий спосіб, у який Джозеф Сміт виконував свою роботу під час свого короткого життя, надихає нас виконувати власні обов’язки, якими б великими чи малими вони не були.