mormon.org У всьому світі
Наші люди
Наші цінності
Наші віровчення
Відвідайте нас
.

Відновлення
Церкви Ісуса Христа

Христос організував на землі Свою Церкву

“Я—дорога, і правда, і життя” (Іван 14:6), сказав Христос своїм послідовникам під час Свого короткого, але важливого земного служіння. Це було вчасне і потрібне послання, оскільки кілька сотень років до Його народження багато людей припинили жити за Божими заповідями. Христос повернув світло у світ, коли проголосив Свою євангелію, як проголошував її пророкам давнини: Аврааму, Ісаку й Мойсею. Він обрав дванадцятьох чоловіків бути Його апостолами—серед яких були Петро, Яків та Іван—і поклав Свої руки на їхні голови, давши їм владу, яка називається священством, щоб виконувати хрищення, керувати Його церквою і поширювати Його слово по всьому світу.

Незважаючи на Його могутній вплив і багато чудес, Його, зрештою, не прийняли і розіп’яли. Після Його смерті сміливі і віддані апостоли продовжували служити без Нього, христячи нових членів Церкви і засновуючи багато приходів.

Велике відступництво

Попри доблесні зусилля апостолів Христа і їхніх вірних послідовників, первинна церква, відновлена Христом, почала слабнути. Члени Церкви стикалися з суворими переслідуваннями і всі, крім одного, апостоли були страчені. Цей період називається Великим відступництвом, коли відбулося “відступлення” (2 Солунянам 2:1–3) від євангелії, впровадженої Христом. Апостольська влада дарувати ключі священства й отримувати одкровення для Церкви була втрачена разом з багатьма цінними вченнями. В церкву проникали помилки щодо Його вчень, результатом чого стали суперечності в поглядах і втрата істин. Цей період ми називаємо Великим відступництвом.

Не маючи повноважень чи божественного спрямування, християнство боролося за виживання, не досягаючи згоди навіть щодо найосновніших учень євангелії. Без повноважень священства або повноти євангелії, люди мали покладатися на власну мудрість для тлумачення Писань, принципів та обрядів. Багато хибних учень доносилися як істина, і більшість знань про істинні якості і природу Батька, Його Сина Ісуса Христа і Святого Духа було втрачено. Основоположні вчення, такі як: віра, покаяння, хрищення і дар Святого Духа було викривлено, а інші важливі вчення були втрачені повністю.

Століттями пізніше, натхненні люди, такі як Мартін Лютер і Джон Кальвін, побачили, що порядки і вчення були змінені або втрачені, і намагалися реформувати церкви, до яких належали. Але, не маючи повноважень апостолів Господа Ісуса Христа, вони не могли повернути Його євангелію і Церкву до їх початкового стану.

Бог відновив Христову Церкву через Джозефа Сміта

Якби сусідський хлопчик сказав нам, що Бог покликав його відновити Його істинну церкву на землі, чи повірили б ми йому? Мабуть, що ні. Не повірили й багато хто з Назарету в те, що їхній сусід, тесляр Ісус Христос, був Месією.

Після багатьох століть духовного сум’яття люди мали відчайдушну потребу в істинах, проголошених Ісусом Христом, у тому первинному виді, в якому Він їх дав. Коли у 1820 році Бог вибрав Своїм посланцем 14-річного хлопця, більшість людей відмовилися слухати. Джозеф Сміт жив у Сполучених Штатах, які були єдиною країною, що підтримувала свободу віросповідання на той час. Члени його сім’ї були глибоко віруючими людьми і постійно шукали істину.

Джозефу потрібно було вирішити, до якої з багатьох християнських деномінацій приєднатися. Після старанних досліджень, Джозеф Сміт все ще відчував збентеження стосовно того, до якої християнської церкви йому слід приєднатися. Пізніше він писав: “Безладдя і суперечки між конфесіями були настільки великими, що неможливо було хлопцеві, настільки юному, … як я, дійти певного висновку—хто був правий, а хто помилявся. … Серед цієї війни слів і зіткнення думок я часто розмірковував про себе: Що ж робити? На боці якої секти правда? Чи, може, вони всі помиляються? Чи, може, лише одна з них істинна? Як я можу дізнатися про це?” (Джозеф Сміт—Історія 1:8, 10).

Він звернувся за скеруванням до Біблії. Він прочитав: “А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана” (Якова 1:5). Маючи щиру віру, саме це він і вирішив зробити. Навесні 1820 року він пішов до лісу неподалік і став на коліна, щоб молитися. Він описав те, що відбувалося: “Я побачив прямо над головою стовп світла, яскравішого за сонце, і спускаючись повільно з неба, це світло впало на мене … . Коли світло було на мені, я побачив двох Осіб, що стояли переді мною у повітрі, блиск і славу Яких неможливо описати. Один із Них звернувся до мене, називаючи моє ім’я, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!” (Джозеф Сміт—Історія 1:16–17). У цьому видінні йому явилися Бог Батько і Його Син, Ісус Христос. Спаситель сказав Джозефу не приєднуватися до жодної з церков. Хоча багато хороших людей у той час вірили у Христа і намагалися розуміти Його євангелію і навчати їй, вони не мали повноти істини або влади христити і виконувати інші спасительні обряди. Цим видінням відзначився початок відновлення Церкви Ісуса Христа на землі. Через 10 років після цієї події Бог уповноважив вже мудрішого, навченого з небес Джозефа Сміта організувати її, знову надаючи можливість кожній людині здобути радість і благословення, які приходять від життя за євангелією.

Дізнайтеся більше про Джозефа Сміта

Повноваження скеровувати Його Церкву відновлене

Що справді означає мати божественну владу? Повноваження діяти від імені Бога називається священством. Дехто помилково вважає, що воно надає комусь владу казати іншим людям, що слід робити. Насправді воно означає, що людина може діяти в ім’я Бога, маючи на це повноваження від Його Церкви—подібно до того, як ми можемо дати довіреність певній людині, якою вповноважимо її діяти від нашого імені.

До того, як організувати Церкву Ісуса Христа Святих Останніх Днів, Джозеф Сміт отримав повноваження священства через рукопокладання від Івана Христителя, Петра, Якова та Івана, які отримали ту саму “силу та владу” від Самого Ісуса Христа (Лука 9:1). Ці чоловіки явилися, як ангели, і дарували священство Джозефу Сміту. Сучасний пророк, Томас С. Монсон, є уповноваженим наступником Джозефа Сміта. Його повноваження священства та повноваження священства інших апостолів Церкви простягаються до Ісуса Христа у нерозривному ланцюгу висвячень.

Книга Мормона

У Книзі Мормона міститься свідчення про те, що Ісус Христос насправді жив на землі, що Він сьогодні живий і є нашим божественним Спасителем. Вона є другим свідком, який підтверджує існування Ісуса Христа та істинність Біблії. Розповідь про її походження є настільки ж дивовижною, наскільки й інші події, якими сопроводжувалося відновлення Церкви.

Саме так, як ангели часто являлися апостолам у Новому Завіті, у 1823 році Джозефа Сміта відвідав небесний посланець на ім’я Мороній. Мороній розповів Джозефу про літопис давніх жителів Американського континенту, який було сховано у пагорбі неподалік. Він сказав, що в ньому міститься повнота євангелії Ісуса Христа, і що він записаний на тонких металевих пластинах із золота. Джозеф переклав цю книгу англійською мовою. Вона мала назву “Книга Мормона” за іменем Мормона, давнього пророка, який уклав її.

У Книзі Мормона, перекладеній і написаній у тому самому стилі написання Писань, що і Свята Біблія, міститься розповідь про нелегке життя праведних людей, які жили в ті часи і намагалися жити за заповідями Бога. Саме так, як це іноді відбувається сьогодні, їх часто висміювали і переслідували за їхні вірування. В особливо натхненному розділі цієї книги розповідається про те, як Христос відвідав Американський континент невдовзі після Свого воскресіння. Він запросив людей торкнутися ран на його руках, ногах і боці. Він благословляв і зцілював їх, творив чудеса і дав дванадцятьом чоловікам те саме повноваження, що і Своїм дванадцятьом апостолам, чиї діяння записані в Біблії. Вплив Його явлення був настільки могутнім, що близько 170 років люди жили в мирі й праведності.

Як дізнатися більше про Книгу Мормона

Бог—ваш люблячий Небесний Батько

Головною істиною відновленої церкви є те, що Бог є нашим Небесним Батьком, а ми є Його духовними дітьми. Він знає нас особисто і любить більше, ніж ви можете уявити. Він хоче, щоб ми були успішними у цьому житті і повернулися, щоб жити з Ним. Наше життя на землі—це частина Його плану для нас: щоб ми отримали тіло, навчалися, зростали і знайшли радість. Інколи життя стає важким, ми почуваємося самотніми або відчуваємо страх, але Небесний Батько завжди турбується про вас. У відповідь на ваші молитви Він готовий втішити вас, заспокоїти й скерувати.

Він приготував шлях, яким нам слід іти, і коли ми робитимемо це, наше життя сповниться благословеннями. Цей шлях потрібен нам, щоб повернутися до Нього. Просуваючись ним, ми зможемо повною мірою отримати благословення спокутної жертви Христа. Коли ми чинитимемо так, то здобудемо більше миру й радості, як у цьому житті, так і в прийдешньому.

Сім’ї є дуже важливими у Божому плані

Можливо нас виховували у щасливій і міцній сім’ї, де є двоє люблячих батьків. А можливо й ні, і наше зростання було нелегким, позбавленим любові й підтримки, яких ми жадали. Будучи дорослими, ймовірно ми хочемо мати щасливу сім’ю.

Не завжди легко зберігати мир в сім’ї, однак у відновленій церкві Бога вірять, що шлюб і сім’ї є найважливішими сполуками суспільства зараз і у вічності. Бог хоче, щоб зараз ми робили все, що можемо, щоб підготуватися жити з нашими сім’ями вічно. Якщо ми розбудовуємо наш шлюб і сім’ю, спираючись на принципи Христа, серед яких: віра, молитва, покаяння, прощення, повага, любов, співчуття, праця і здоровий відпочинок, домівка може бути місцем безпеки, миру й безмірної радості.

Нам не треба занепадати духом. Яких би зусиль ми не докладали, наш шлюб і домівка не будуть ідеальними. Це складова процесу зростання, через який нам потрібно пройти. Бог хоче, щоб ми дізналися, як бути терпеливими і люблячими, коли наше подружжя, маленька дитина або підліток надто сильно виявляють свою людську природу. Наша справа—служити їм, що у свою чергу допоможе нам стати більш подібними до Бога.

Дізнайтеся більше про зміцнення сімей

Як Бог промовляє до нас сьогодні

Він також скеровує нас через Своїх пророків, які мають повноваження говорити і діяти від Його імені. Протягом усієї історії людства сміливі пророки такі, як: Ной, Авраам, Мойсей, Петро, Іван Христитель, апостол Павло і безліч інших пророків, палко свідчили про Христа, щоб сприяти зростанню нашої віри в Нього.

Коли Джозеф Сміт трагічно загинув мучинецькою смертю в Картеджі, шт. Іллінойс, у 1844 році, керівником відновленої Церкви став Бригам Янг, який був старшим апостолом у той час. Він очолював Церкву під проводом Христа протягом наступних 33 років. Під його керівництвом у 1847 році перша група піонерів здійснила перехід через рівнини у долину Солоного озера. Він наглядав за іміграцією більш як 70000 інших людей з США та Європи і заснував понад 350 поселень на заході США, в Канаді та Мексиці.

Наступництво пророків триває й сьогодні, і нашим сучасним пророком і Президентом Церкви є Томас С. Монсон. Йому допомагають два радники: Генрі Б. Айрінг і Дітер Ф. Ухтдорф. Разом вони є Першим Президентством Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (подібно до Петра, Якова та Івана за часів смертного життя Христа). Подібно до того, як Бог через Свого пророка Мойсея вивів ізраїльтян з рабства у краще місце, Він веде нас до щасливішого й спокійнішого життя, коли ми вирішуємо наслідувати Ісуса Христа, ідучи за Його живим пророком. Усіх нас запрошено читати або слухати слова живих пророків і обмірковувати те, як знання волі Бога може допомогти нам у житті.